.

niedziela, 31 października 2010

Kurczak w zielonym curry po Tajsku.


Kurczak w zielonym curry po Tajsku.
Składniki:

2-3 ząbki czosnku
Kawałek korzenia imbiru i galangalu
Skórka z limonki
2- 3 łodygi świeżej  trawy cytrynowej
Świeży szczypior
Małe cebulki ze szczypiora
Świeża kolendra
Kapusta pak-choi
3-4 papryczki  jalapeno
Suszone  liście z limonek
Mleko kokosowe niesłodzone
Bulion z kurczaka
Green curry paste – zielona pasta curry
Water chestnuts  - kasztany wodne
Bamboo shoots- pędy bambusa
Shrimp paste – pata krewetkowa
Palm sugar
3 – 4 piersi z kurczaka
2 czerwone papryki
Sól morska
Sok z limonki
Sos sojowy Kikkoman

Kurczaka pokroić w dużą kostkę i zamarynować – zielona pasta curry, cukier palmowy, sok z limonki, sos sojowy kikkoman, pasta krewetkowa. Odstawić na pół godziny.

Czosnek, korzenie imbiru i galangalu,1 papryczkę jalapeno, skórkę z 1 limonki, trawe cytrynową i cebulki ,drobno pokroić i  przesmażyć na woku. Dodać 2 czerwone papryki pokrojone w 1 cm kawałki, zieloną pastę curry. Uważać na ilość.
Całość zalać mlekiem kokosowym i bulionem. Włożyć kawałki kurczaka i dusić ok. 10 minut. Następnie dodać suszone liście z limonki, pokrojony na 1,5 cm. kawałki szczypior, posiekaną kolendrę, pokrojoną kapustę chińską pak – choi, kasztany wodne i pędy bambusa. Można dodać jeszcze 2-3 całe papryczki jalapeno – jeżeli ktoś lubi bardzo pikantne. Doprawić do smaku.

Podawać z jaśminowym ryżem.