.

poniedziałek, 25 października 2010

Rolada z pianką truskawkową.



  





Poleca smakosz.
Rolada z pianką truskawkową.

Biszkopt:

4jajka
 4łyżki mąki tortowej
 4łyżki mąki ziemniaczanej
 4łyżki cukru
 cukier waniliowy,
szczypta soli.

Białka ubić z cukrem na pianę. Dodać ubite żółtka i przesiane mąki.Wymieszać delikatnie.
Ciasto wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 180 stopni około 7min.

Teraz uwaga!
Upieczone ciasto wyłożyć na ściereczkę papierem do góry
Papier zdjąć i zrolować ciasto razem ze ściereczką.

Kiedy ciasto ostygnie roladę rozwinąć, posmarować przygotowanym nadzieniem i ponownie zrolować. Oczywiście ściereczkę pozostawić na zewnątrz.
.
Nadzienie może być dowolne; ulubiony krem tortowy, bita śmietana z owocami lub bez czy galaretka owocowa.

Pianka truskawkowa.

30-40dag truskawek, mogą być mrożone, zmiksować.
 Dodać galaretkę truskawkową rozpuszczoną w szklance wody.
Ubić 250ml śmietanki kremowej i wymieszać(można mikserem) z masą truskawkową.Gdy trochę stężeje posmarować biszkopt i zrolować.

Roladę można posypać cukrem pudrem, posmarować kremem lub jakąś polewą.
Ozdobić wg fantazji.