.

sobota, 10 lipca 2010

Semifreddo-deser pół zamrożony.


Semifreddo jest to włoski deser i słowo to  tłumaczy się  - „pół zimny”. Deser ten przypomina lody, ale jest o wiele prostszy w przygotowaniu.

Przepisów na ten deser jest bardzo dużo, ale we wszystkich występują -  jajka (żółtka) ,śmietana i cukier.

Proponuję poeksperymentować z tym deserem np. dodając odrobinę słodkiego octu balsamicznego do waniliowego semifreddo.

Truskawkowe semifreddo z bezami:

500ml śmietany 36%
3jajka,
3łyżki cukru pudru
Bezy
i mus truskawkowy.

Ubijamy śmietanę.

Ubijamy żółtka z cukrem

Ubijamy białka.

Wszystko delikatnie łączymy i dodajemy połamane bezy
oraz rozprowadzamy mus truskawkowy,tak aby semifreddo było biało-czerwone.
Nakładamy do ulubionych naczyń ,albo do rynienki do ciasta wyłożonej folią i lekko mrozimy.

Jeżeli zamrozimy mocno ,to przed podaniem pozwólmy, aby semifreddo trochę odtajało.
Polewamy musem truskawkowym i dekorujemy miętą.

Do semifreddo można dodawać różne owoce ,bakalie ,drobniutkie ciasteczka itp.
Dla dorosłych proponuję polać ajerkoniakiem.

Expresowy chłodnik Gizeli



2 puszki pomidorów pelati bez skórek ( puszka po 400gr.)
2 szt. ogórek świeży
3 - 4 łyżeczki pesto zielonego gotowego lub zrobionego w domu
sól, pieprz,
świeżo starty parmezan,
bazylia i pomidorki koktajlowe do dekoracji.




Wszystkie składniki miksujemy w malakserze i dobrze schładzamy w lodówce.
Serwujemy udekorowane bazylią ,przekrojonym pomidorkiem i posypane parmezanem.
Możemy też położyć na wierzchu łyżeczkę pesto.