.

piątek, 26 marca 2010

Polędwiczki z drobiu z dwoma sosami i cytrynowym kuskusem.


Najważniejszy tutaj jest kuskus, który przygotowujemy następująco.
 Czerwoną cebulę, czerwoną, zieloną i żółtą paprykę, bakłażana i cukinię, kroimy w drobną kostkę. Czosnek i świeży imbir drobno kroimy.
Całość robimy na dużej patelni albo w stalowym rondlu.
Rozgrzewamy olej i na gorący wrzucamy – czerwoną cebulę, papryki. Po chwili dodajemy bakłażana i cukinię, mieszamy i dodajemy czosnek i imbir. Chwilę dusimy, dodajemy sok z cytryny i skórkę  z wyciśniętej cytryny. Należy pamiętać , przed podaniem skórkę z cytryny usuwamy. Dodajemy rodzynki i plasterek drobno pokrojonego ananasa. Sól  i  świeżo zmielony pieprz.
Wsypujemy kuskus, mieszamy i całość zalewamy bulionem z drobiu ( może być z kostki), jeszcze raz całość mieszamy, przykrywamy pokrywką i za około 5-7 minut nasz kuskus jest gotowy.
Chcąc uzyskać ładny żółty kolor dodajemy odrobinę kurkumy, a jak kto bogatszy to może być szafran. Należy pamiętać, nie dodajemy samego  szafranu, pręciki kwiatowe rozpuszczamy w ciepłej wodzie  i nie przesadzamy z ilością szafranu, kuskus będzie miał gorzki smak.
Dookoła kuskusu  układamy usmażone, kawałki polędwiczek z drobiu.  Użyłem dwóch sosów. Jeden to demi-glace a drugi to biały sos z dodatkiem białego wina i pieczarki usmażone na głębokim tłuszczu.
Nie podaję dokładnych ilości produktów. Orientacyjnie na 2 osoby : 1 mała czerwona cebula, po ¼ z każdej z papryk, ¼  małej cukinii, ¼ bakłażana, 1 cytryna, 2-3 ząbki czosnku, ½ szklanki kuskusu.