.

niedziela, 14 marca 2010

Łosoś pod pierzynką.


Mam kilka gatunków ulubionych ryb. Do nich należy m.in. łosoś. Dzisiaj bardzo szybki sposób, a zarazem trochę inny na przygotowanie tej ryby.

Filet z łososia oprószyć  solą i pieprzem.

Do malaksera włożyć  2-3 kromki świeżej bagietki ( bułki paryskiej), zmiksować na okruchy. Na tarce zetrzeć skórkę z cytryny i wymieszać z okruchami.

Na łososiu rozsmarować  grubą warstwę serka „ almette” z ziołami ( pieprzem, orzechami) – co kto lubi, i wierzch posypać okruchami bułki .

Łososia wstawić na 20 minut do piekarnika 190o – 200oC.

Do łososia polecam sałatę mix z suszonymi włoskimi pomidorami z odrobiną balsamico di Modena i ziemniaki parmentier.

Ziemniaki parmentier robi się w następujący sposób. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę 1 ½ centymetrową. Solimy i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem, polewamy roztopionym masłem i pieczemy w piekarniku około 25 minut. Kilka razy ziemniaki należy przemieszać.