.

poniedziałek, 15 lutego 2010

Suflet z wędzonego łososia

Suflet z wędzonego łososia

Składniki na 4 porcje:
100g. łosoś wędzony
25g. mąka ryżowa
25g. masła
100 ml. mleko
3 żółtka
3 białka
1 łyżeczka ketchup
1 łyżka wódka
1 – 2 krople sok z cytryny
Szczypta pieprzu Cayenne i gałki muszkatowej
1 łyżka mąki
1 łyżeczka masła
Sól, pieprz do smaku

Bardzo drobno posiekać łososia. Mąkę ryżową wymieszać z masłem w garnku. Nastawić na gaz i cały czas mieszając, dolewać mleko - aż do zagotowania. Po zagotowaniu dodać żółtka, dobrze wymieszać, żeby się nie ścięły.
Z białek ubić pianę, dodając kropelkę soku z cytryny, szczyptę soli i połączyć ubite białka z masą.
Do posiekanego łososia dodać, ketchup, wódkę, pieprz Cayenne , gałkę, sól i pieprz. Dodać wszystko do masy, delikatnie zamieszać.
Kokilki wysmarować masłem i posypać mąką.
Przełożyć masę na suflet do kokilek na 2/3 wysokości i wstawić do nagrzanego do 180 oC piekarnika na 20 minut. Podczas pieczenia sufletu nie otwierać piekarnika.