.

piątek, 12 lutego 2010

Tatar z łososia z tostem.


Składniki:

150 g łosoś wędzony
30 g cebula
30 g ogórek konserwowy
30 g. pieczarki marynowane
20 g. kapary
40 g czerwona i zielona papryka ( filet )
40 g oliwa z oliwek
1 szt. żółtko
Sok z jednej cytryny, sól, pieprz, cukier puder

Cebulę, ogórek konserwowy, pieczarki marynowane, 2 rodzaje papryk i kapary pokroić w bardzo drobną kostkę. Osobno pokroić łososia wędzonego. Wszystkie składniki połączyć. Dodać oliwę, żółtko, sok z cytryny i przyprawić. Wymieszać.
Pomagając sobie ausztycherem ( kółko metalowe) uformować tatara na talerzu.

Podać z grzanką tostową.
2 – 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek wymieszać z 2 ząbkami rozgniecionego czosnku. Posmarować oliwką chleb tostowy i grillować w tosterze. Po wyjęciu z tostera przekroić grzankę na ukos.