.

sobota, 18 grudnia 2010

Roladki z kurczaka w bekonie w sosie winno – winogronowym.


Piersi z kurczaka pokroić na 5 – 6 pasków wielkości grubego palca, doprawić solą i przyprawą do kurczaka.


Każdy pasek obwinąć plastrem bekonu. Spiąć wykałaczką.


Na patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła , roladki obsmażyć. Pod koniec smażenia podlać białym winem ( 50 ml). Wyjąć wykałaczki.


Na drugiej patelni zeszklić  pokrojoną w piórka cebulę, dodać  pokrojoną w kostkę paprykę ( może być  pokrojona w paski, jak kto lubi) i dodać winogrona przekrojone na połówki. Chwilę wszystko razem poddusić i dodać roladki z kurczaka.



Całość podlać bulionem z drobiu ( może być z kostki ) i zalać śmietaną 36%.Całość doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.  Dusić około 10 minut, do zgęstnienia sosu.



Podawać z ryżem, ewentualnie z bagietką.

2 komentarze:

  1. Niedzielny obiadek wg przepisu Szefa był rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowita potrawa.Zagości u mnie długo.Pomyślności w 2011!

    OdpowiedzUsuń