.

środa, 9 czerwca 2010

Filet z łososia na szpinaku z sosem bearneńskim w cieście francuskim.

-->
Filet z łososia bez skóry lekko posolić i odstawić.

Na patelni rozgrzać oliwę z dodatkiem masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić 2 posiekane ząbki czosnku i po chwili dwie garście młodego szpinaku. Chwilę poddusić, posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.  Odstawić.

Sos bearneński prawidłowo ubija się na parze. Podam metodę, którą ja stosuję. Jest szybsza a efekt końcowy bardzo podobny.

Do garnuszka nalewam ¼ szk. białego wina, 2 łyżki octu winnego, 2 małe posiekane szalotki. Wszystko podgrzewam do zredukowania wina. Pod koniec wsypuję 1 łyżeczkę posiekanego estragonu, sól i pieprz.  W drugim garnuszku roztapiam 150 g masła.

Do malaksera wbić  2 żółtka.  Dodać przecedzone przez sito wino. Włączyć  malakser i cienkim strumieniem wlewać   ciepłe rozpuszczone masło.   Sos gotowy. (Jeżeli sos będzie za gęsty, można dolać trochę ciepłej , przegotowanej wody).

Na płacie ciasta francuskiego położyć trochę szpinaku na to łosoś, pozostały szpinak i na górę  2 łyżki sosu bearneńskiego.
Całość przykryć drugim płatem ciasta.  Brzegi ciasta zwilżyć wodą i  podwinąć .

 Wierzch ciasta można udekorować np. listkami z ciasta i  posmarować  rozbełtanym jajkiem. Ciasto po upieczeniu nabierze ładnego złocistego koloru.  

Pieczemy 20 minut w temp. 180 – 190 oC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz