.

czwartek, 13 sierpnia 2009

Szwajcar na sposób hotelu Bismarck

Kotlet schabowy rozklepać, dodać sól i pieprz do smaku, usmażyć saute. 2 plastry boczku zgrillować i położyć na usmażonym kotlecie, na którym ułożyć 2 plastry zgrillowanego pomidora. Na górę tarty żółty ser i zapiec w piekarniku. Można podać z sosem tzatzyki. Sos tzatzyki zaczynamy od wymieszania przeciśniętego czosnku,octu winnego z oliwą z oliwek.Oryginalnie Grecy kroją ogórki w kostkę i dodają do jogurtu.Można ogórki zetrzeć na tarce, ale do jogurtu dodać bez soku.Najlepiej położyć starte ogórki na sito i niech obciekną.Czyli ogórki do jogurtu ( najlepszy jest bałkański),następnie wymieszany czosnek i na koniec posiekany koperek.Doprawić do smaku.

Receptura na 1 osobę:

180 g schab b/k
50 g olej do smażenia
80 g boczek wędzony
100 g pomidor
100 g ser żółty tarty
Sól, pieprz

Sos tzatzyki:

40 g ogórek świeży
68 g jogurt bałkański
5g czosnek
5 g oliwa z oliwek
3 ml. ocet winny
5 g koperek świeży
Sól, biały pieprz

Na śniadanie - kanapka po chłopsku


Kromkę chleba opiec w tosterze. Cienko posmarować masłem. 2 plastry boczku wędzonego i 2 plastry pomidora zgrillować na patelni. Na chleb położyć boczek, następnie pomidory, które należy posolić,oprószyć pieprzem i posypać posiekanym szczypiorkiem.Na wierzch jajko sadzone i przez chwilę zapiec w piekarniku ( salamandrze ).