.

niedziela, 3 maja 2009

Ogon byka

Dzisiaj ciekawostka w Polsce niezbyt popularna. Pierwszy raz jadłem tą potrawę w Hiszpanii. W Andaluzji młode ogony byka uważane są za nie lada przysmak. Niektórzy uważają tą potrawę jako afrodyzjak. Fakt jest niezaprzeczalny, jest to potrawa dla prawdziwego smakosza.

Ogony podzielić na części. Dusi się 2 godziny w warzywach obsmażonych najpierw lekko w oliwie, a następnie podlanych obficie białym i czerwonym winem. Kiedy mięso jest miękkie wyjmuje się je, a sos miksuje.
Podzielone na kręgi ogony wkłada się do sosu, aby mięso doszło w jego aromacie.

Wątróbki drobiowe z aceto balsamiko di Modena


Składniki:

1 kg wątróbek drobiowych
2 duże cebule
2 duże jabłka
Kilka liści sałaty
Oregano, majeranek, sól, pieprz świeżo zmielony
Aceto balsamico di Modena
Mąka

Wykonanie:
Wątróbki dobrze umyć, osuszyć. Podzielić na mniejsze kawałki, obsypać pieprzem i oregano.
Jabłka pokroić na plastry, usunąć gniazda nasienne. Najlepiej gniazda usunąć przed pokrojeniem w plastry, czyli zrobić taką dziurkę jak w ananasie. Służy do tego specjalny nożyk. Plastry jabłka posypać majerankiem.
Wątróbki obsmażyć, posolić pod koniec smażenia, oprószyć odrobiną mąki i dodać uprzednio zeszkloną cebulę. Plastry jabłka usmażyć na drugiej patelni.
Suche opłukane liście sałaty rozłożyć na okrągłym półmisku, ułożyć na nich koliście plasterki jabłek a na nich usmażone wątróbki. Jeszcze lekko posolić i popieprzyć, a każdy kawałek wątróbki skropić octem balsamicznym.

Rondel grzybów

Składniki:

1 kg ziemniaki
75 dkg grzyby
3 łyżki masła
2 duże cebule
1 liść laurowy
½ łyżeczki tymianku
3 ziarna ziela angielskiego
1 szklanka gęstej śmietany 18%
5 dkg utartego sera
½ cytryna
Sól, pieprz

Wykonanie:
Obrać i ugotować ziemniaki na pół miękko w osolonej wodzie.
Grzyby pokroić w paski, cebulę w talarki. Rozgrzać w rondlu 2 łyżki masła, wsypać cebulę i smażyć do wyzłocenia. Dodać pokrojone grzyby, wsypać szczyptę soli i pieprzu, rozgniecione ziele angielskie i pokruszony liść laurowy.
Ziemniaki odcedzić i gorące pokroić w plastry.
Posmarować naczynie do zapiekania masłem. Ułożyć plastry ziemniaków i porcje grzybów.
Wymieszać śmietanę z sokiem z cytryny i utartym serem, solą, pieprzem i tymiankiem. Można dodać jeszcze nieco zmielonej papryki. Zalać ziemniaki i grzyby. Piec 30 minut temp.190 C. Podać z ogórkiem małosolnym.