.

piątek, 1 maja 2009

Knedliki


Składniki:
6 bułek
½ pęczka zielonej pietruszki
5 łyżek masła
12,5 dkg mąki
½ łyżeczki soli
Po 2 szczypty pieprzu i gałki muszkatowej
1/8 litra mleka
2 żółtka
3 łyżeczki soli

Bułki i cebulę pokroić w kostkę. Roztopić 3 łyżki masła i podsmażyć pokrojoną bułkę, przełożyć do dużej miski. Roztopić 1 łyżkę masła i przesmażyć cebulę, dodać do grzanek. Mąkę z solą, pieprzem, gałką i pietruszką także wymieszać z grzankami. Podgrzać mleko i roztrzepać z żółtkami. Zalać mieszaninę z grzankami. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut.
W dużym garnku zagotować wodę z solą.
Pozostałym miękkim masłem wysmarować serwetkę. Nałożyć masę z bułek i uformować podłużny bochenek. Serwetę związać i zawiesić na łyżkach na brzegu garnka i włożyć do wrzącej wody. Gotować 40 minut. Zahartować zimną wodą i pokroić w plastry.

Suszone śliwki w wędzonym boczku


Smak tych śliwek pamiętam z młodości. Wtedy to , a byłem barmanem a nie kucharzem, pojechałem z żoną do stolicy i tam w Victorii jedliśmy te śliwki pierwszy raz. Tak nam smakowały, że od tego czasu robię je na różne sposoby. Najlepsze są śliwki duże kalifornijskie bez pestek.
Śliwki moczę w sherry 2-3 godziny, osączam na bibule i napełniam posiekanymi orzechami i oprószam szczyptą gałki muszkatowej. Każdą śliwkę owijam cienkim plastrem wędzonego boczku, spinam wykałaczką i zapiekam w piecu w bardzo wysokiej temperaturze ok. 10 minut. Bardzo dobre, ale trudne do kupienia są śliwki wędzone

Sałatka z łososiem i ziołowym dresingiem

Dresing – jogurt wymieszać ze śmietaną, łyżeczką musztardy i łyżeczką chrzanu. Dodać kilka kropel cytryny, sól, pieprz, cukier. Posiekać świeże zioła – bazylia, melisa, mięta, koperek i dodać do sosu.

Filet z łososia pokroić w paski, doprawić ( może być gotowa przyprawa do ryb), usmażyć na oleju.

Dwa gatunki sałat, kilka listków rukoli i posiekany szczypiorek położyć na talerz, dodać usmażoną rybę, cząstki świeżego mango i polać dresingiem. Rybę i mango ułożyć koliście na przemian na sałatach. Udekorować gałązką koperku.

Tortilla hiszpańska


Składniki:

2 ziemniaki pokrojone w bardzo cienkie talarki, najlepiej ciąć na tarce
1 czerwona papryka pokrojona w paski
½ szklanka zielonego mrożonego groszku
4 jajka
2 łyżki oliwy
Sól, pieprz

Talarki ziemniaków usmażyć na oleju, dodać groszek przelany wrzątkiem i osączony oraz paprykę. Smażyć 3 minuty. Jajka roztrzepać z dodatkiem soli i pieprzu. Zalać ziemniaki z warzywami. Smażyć aż jajka całkowicie się zetną. Zsunąć na talerz. Smacznego. Do tej tortilli bardzo dobra jest sałatka z łososiem z ziołowym dresingiem. Przepis powyżej.