.

sobota, 25 kwietnia 2009

Łódeczki z cukinii nadziewane wątróbką drobiową

Składniki:

2 cukinie
30 dkg wątróbki drobiowej
3 jajka
2 łyżki oleju
3 łyżki masła
½ szk. Śmietany 18%
Szałwia
Pieprz czarny i czerwony
Mąka

Wykonanie :
Cukinię przekroić wzdłuż. Łyżeczką wydrążyć środki. 2 jajka ugotować na twardo. Wątróbkę oczyścić, opłukać, osuszyć, obtoczyć w mące i usmażyć na oleju. Osolić dopiero po usmażeniu, ostudzić. Wydrążone środki cukinii chwilę smażyć. Posiekać wątróbkę , cukinię i ugotowane jajka. Połączyć, doprawić szałwią i zmielonym pieprzem.
Nadzieniem wypełnić łódeczki i ułożyć je w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Na każdej łódeczce położyć 2-3 wiórki masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200C na 15 minut.
Śmietanę roztrzepać z pozostałym jajkiem. Doprawić solą i pieprzem. Cukinie polać śmietanowym sosem i posypać po wierzchu pieprzem. Wstawić do piekarnika na następne 15 minut.
Przed podaniem udekorować listkami szałwii i czerwonym pieprzem

Piersi a'la Justyna

Są to filety z kurczaka zapiekane w piekarniku bardzo soczyste. Podane z jaśminowym ryżem, tworzą kompozycję o niebanalnym smaku.

Filety należy rozbić najlepiej przez folię. Każdy filet przesmarować ząbkiem przeciśniętym przez praskę czosnku i posypać zupą cebulową w proszku np. Knorra. Odstawić do lodówki na 2 godziny.
Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać pieczarki pokrojone w talarki, trochę świeżej papryki cienko pokrojonej w paski i pomidor bez skórki pokrojony w kostkę.
Wyjąć z lodówki filety ułożyć na blasze do zapiekania i obłożyć przesmażonymi warzywami.
Całość polać śmietaną kremówką 36% i zapiekać około 30 minut w temperaturze 200C.
Do tego jaśminowy ryż i parowane brokuły. Smacznego.