.

niedziela, 19 kwietnia 2009

Gołąbki Seklerskie – kuchnia węgierska

Dzisiaj trochę inne gołąbki, ale jakie smaczne. Jeżeli ktoś lubi gotować, a posądzam, że przeważnie tacy czytają tą stronę serdecznie zapraszam do tego smacznego węgierskiego dania. W oryginale gołąbki robi się z całych ukiszonych główek kapusty. Niestety takowe nie kupimy w sklepie, chyba że sami ukisimy. Mój przepis jest trochę zmodyfikowany. Gołąbki zrobimy ze zwykłej kapusty, a kiszoną kapustę dodamy.

Składniki :

Główka kiszonej kapusty – w oryginale, zastępczo główka słodkiej kapusty
1 kg kwaśna kiszona kapusta
1 kg łopatki wieprzowej do zmielenia ( zmielić 0,5 kg, bardziej tłuste 0,5 kg pokroić w grubą kostkę )
10 dkg wędzonego boczku, albo wędzonej słoniny
15 dkg ugotowanego na wpół ryżu – czyli gotować np .taki w paczuszce 10 minut.
6 dkg. smalcu
Cebula, papryka w proszku, pieprz, sól
150 ml kwaśnej gęstej śmietany
1 jajko

Sposób wykonania:

Najpierw przygotować nadzienie. Na smalcu przesmażyć do zeszklenia drobno pokrojoną cebulę, dodać zmieloną wieprzowinę i podgotowany ryż . Posolić, popieprzyć. Dodać trochę kiszonej kapusty, jajko. Na sparzone liście słodkiej kapusty nakładać farsz i formować gołąbki.

Duży żeliwny garnek ew. brytfannę posmarować smalcem. ( Uważam , że każdym domu w którym się gotuje powinna być dobra żeliwna brytfanna, tak samo dobra powinna być patelnia. Najprościej mówiąc” ciężka” , nie taka za 22 zł. Te tanie patelnie po 2 tygodniach się wybrzuszą, tłuszcz nie będzie rozlewał się po całej powierzchni, temperatura tłuszcu będzie nierówna, a my będziemy się denerwować że się nam np. kotlety z jednej strony przypalają.)

Duży żeliwny garnek posmarować dno i ścianki smalcem. Na dnie ułożyć połowę kwaszonej kapusty, na kapuście pokrojoną w kostkę wieprzowinę i boczek i wreszcie nasze gołąbki. Wszystko zakryć pozostałą częścią kapusty i zalać szklanką soku z kwaszonki. Jak ktoś lubi mniej kwaśne to dodać wodę.

Gotować ok. 2 godzin na spokojnym ogniu, nie mieszać, aż wszystko dojdzie, ale się nie rozgotuje.

Zdjąć górną część kapusty, ułożyć na półmisku, na to położyć gołąbki, podlać wytworzonym sosem, wokół położyć kawałki wieprzowiny.
Teraz wszystko polać lekko podgrzaną śmietaną i posypać papryką. Smacznego.
Bardzo dobre jest następnego dnia.