.

sobota, 18 kwietnia 2009

Łosoś na chińskim makaronie z warzywami

Duże dzwono łososia oczyścić z łusek, usunąć kręgosłup i drobne ości. Zwinąć w rulonik, związać nitką.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę miodu, odrobinę sherry, chwilę pogotować, odstawić z gazu i dodać 2 plasterki świeżego imbiru i 1 ząbek rozgniecionego czosnku, wymieszać.

Związanego łososia ułożyć na papierze do pieczenia, polać sosem i wstawić na 15 minut do dobrze nagrzanego piekarnika.

Makaron najlepszy z zupek chińskich, zalać wrzątkiem, odstawić na 3 minuty, zlać wodę, zahartować zimną wodą, odcedzić.

Na woku szybko przesmażyć czerwoną paprykę pokrojoną w romby, zielony strączkowy groszek przekrojony na skos, dodać trochę cienkiego szczypiorku pokrojonego na długość zapałki, pieprz, odrobinę świeżego imbiru i czosnku. Na koniec kiełki fasoli i odcedzony makaron. Wszystko skropić olejem sezamowym.

Na półmisku położyć przesmażone warzywa z makaronem, na to łososia z piekarnika. Łososia polać sosem wytworzonym podczas pieczenia. Całość posypać świeżym ogórkiem pokrojonym w kostkę. Smacznego.