.

czwartek, 16 kwietnia 2009

Kurki w śmietanie z koperkiem

Składniki:

0,5 kg grzybów kurek
2 posiekane drobno cebule
125 ml śmietana kremówka 30%
2 żółtka
1 pęczek posiekanego koperku
Sól ,pieprz biały, szczypta rosołu instant
2 łyżki masła i trochę oliwy do smażenia

Etapy przygotowania

Grzyby dobrze wypłukać, odcedzić. Nastawić w garnku wodę, zagotować ,osolić. Wrzucić na wrzącą wodę grzyby, zagotować i gotować 3 minuty. Grzyby odcedzić. Duże kurki pokroić, małe pozostawić całe. Nie gotować dłużej ponieważ grzyby będą twarde.

Na dużej patelni zeszklić cebulę, dodać grzyby i dusić ok.5 minut, posolić, dodać pieprz do smaku i szczyptę rosołu instant. Wlać śmietankę i chwilę pogotować,ok.3 minuty. Wyłączyć gaz, zaciągnąć 2 żółtkami, dodać posiekany koperek. Podawać w miseczce z bagietką.

Kurki w śmietanie zapieczone w bułeczce

.

Wykorzystać przepis na kurki w śmietanie z koperkiem

Składniki na 2 porcje

2 duże okrągłe bułki
2 plastry pomidora
Starty żółty ser
1 łyżeczka masła
Oliwa z oliwek

Etapy przygotowania

Bułki przekrajać, wydrążyć miąższ (najlepsze są bułki francuskie),lekko wysmarować oliwką, napełnić grzybami ,według przepisu kurki w śmietanie z koperkiem. Na każdej bułce położyć plaster pomidora ,posypać startym serem i położyć odrobinę masła. Zapiec w temperaturze 190 C około 10 minut. Smacznego.

Bakłażan zapiekany z pomidorami i kozim serem

Bakłażan czyli gruszka miłości

Składniki:

1 bakłażan pokrojony w plasterki grubości ok.1 cm.
2 duże twarde pomidory, pokrojone na plastry
1 kozi serek twarogowy chavroux
Świeża bazylia, tymianek, sól, czarny świeżo zmielony pieprz
Sporo różnych sałat, ocet balsamiczny, oliwa z oliwek
Garść zielonych greckich oliwek bez pestek


Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 220 C. Przygotować ładne ceramiczne naczynie do zapiekanek. Plastry bakłażana posolić, odstawić na 1/2 godz. osuszyć ręcznikami papierowymi. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę i smażyć z obu stron na złoty kolor. Zdjąć z patelni.

Na tej samej patelni obsmażyć krótko plastry pomidorów, uważać trochę pryskają, zdjąć z patelni i zdjąć skórkę .W naczyniu do zapiekania, układać- plaster bakłażana, posypać pokrojoną bazylią, na bakłażana plaster pomidora posypanego solą, pieprzem i tymiankiem, jeszcze raz bakłażan i pomidor, a na górę plasterek serka koziego.

Kopczyki ułożyć w naczyniu do zapiekania spiąć wykałaczką, żeby się nie przewróciły i do piekarnika na 10-15 minut. Po wystawieniu obłożyć dookoła sałatami, na sałaty oliwki ,kilka kropel oliwki virgin i skropić octem balsamicznym z Modeny.

Do tego -świeczki, muzyka i oczywiście ta jedyna - Panowie do dzieła.

Czarne tagiatelle z szyjkami rakowymi . Odrobina luksusu.


Składniki :

1 op. czarny makaron tagiatelle (do kupienia w Auchan)

250 ml. śmietanka kremowa 30%

1 łyżeczka kapary

2 ząbki posiekanego czosnku

1 łyżka masła, odrobinę oleju

50 ml. dobre wytrawne wino

30 szt. mrożone szyjki rakowe

10 dkg. włoski twardy parmezan do starcia

3 żółtka

szczypta białego pieprzu i szczypta vegety

Etapy przygotowania

Zrobić sos. Do rondla włożyć masło z odrobiną oleju, przesmażyć czosnek, dodać kapary, wlać śmietankę, i na końcu wino.(Nigdy nie dodawaj wina, którego sam byś nie wypił - wino musi być dobre).Chwilę pogotować, zredukować. Szyjki rakowe przelać wodą osączyć i dodać do sosu. Mieszając dodawać parmezan, następnie pieprz i vegetę. Na koniec zagęścić żółtkami.

Ugotować makaron i ułożyć na środku na talerzach. Polać przygotowanym sosem. Talerze ozdobić sałatą z plasterkami pomidorów (oczywiście bez skórek) skropionymi aceto balsamico de Modena.
PS. Bardzo ładnie wygląda na talerzu czarne tagliatelle ( ten makaron jest barwiony atramentem kalamarnic)Osobiście jednak wolę makarony naturalne.