.

poniedziałek, 30 marca 2009

Sałatka śledziowa - śledź pod pierzynką

Pierwszy raz jadłem sałatkę w Sylwestra 2001 roku. Spędzaliśmy z żoną sylwestra w wspaniałym domu Naszych przyjaciół Joanny i Piotra. Każda para coś przyniosła, tak do picia jak i jedzenia. Wiadomo Sylwester. Nikt nie chce przynajmniej w tym dniu, całego spędzać w kuchni. Pamiętam Maryla przyniosą wtedy tą sałatkę. Najpierw podszedłem do niej, nie do Maryli, a do sałatki z pewną dozą rezerwy, Co znaczy nałożyłem sobie na talerzyk 2 łyżki, co przy moich możliwościach wydaje się bardzo skromną ilością. Tak mi smakowała, że pozwoliłem sobie na małą dokładkę. Nie dlatego, że pozostałe jedzenie było niesmaczne, było fantastyczne , ale ta sałatka najbardziej podziałała na moje kubki smakowe. Podziałała do tego stopnia, że przed wyjściem około 2.00 musiałem ją sobie zapisać. Dlaczego o 2.00, kto wychodzi z sylwestra o 2.00 ???
Tak się złożyło że o godzinie 7.00 wyjeżdżałem na rok do pracy we Francji i już wiem z doświadczenia, że jak od razu czegoś nie zapiszę, to potem w natłoku innych przepisów zapominam. Od tego czasu robiłem ją kilka razy i wszystkim ta sałatka zawsze smakuje.

Sałatka ta najlepiej prezentuje się w wysokim okrągłym naczyniu. Wszystko układamy warstwami.

1. Ziemniaki ugotowane starte na tarce,
2. Śledzie pokrojone w paski,
3. Cebula pokrojona w drobną kostkę, skropiona cytryną,
4. Majonez wymieszany z kwaśną śmietaną 18% z dodatkiem pieprzu,
5. Buraczki ugotowane starte na tarce, dobrze osączone,
6. Śledzie pokrojone w paski
7. Cebula pokrojona w drobną kostkę, skropiona cytryną
8. Majonez wymieszany z kwaśną śmietaną 18% z dodatkiem pieprzu
9. Marchewka ugotowana starta na tarce
10.Śledzie pokrojone w paski
11 Cebula pokrojona w drobną kostkę, skropiona cytryną
12 Majonez wymieszany z kwaśną śmietaną 18% z dodatkiem pieprzu
13 Jajka ugotowane na twardo, posiekane drobno i posypane na wierzchu sałatki

Bo życie ma sens - kliknij w obraz