.

środa, 25 marca 2009

Zupa gulaszowa - węgierska

Najlepsza jest wołowina z łopatki ok. 80 dkg. Mięso pokroić równą kostkę. Doprawić- ostra chili, pieprz świeżo zmielony, sos sojowy jasny, trochę sosu słodko pikantnego tao-tao. Bez soli. Odstawić na 12 godzin.
2 duże cebule 5-6 ząbków czosnku przesmażyć na złoty kolor ( w oryginale na smalcu ale można na oleju), na koniec 1 łyżeczka ostrej papryki do cebuli, wymieszać, przełożyć do garnka w którym się będzie gotowała zupa.
Następnie obsmażyć wołowinę. Teraz ją dopiero posolić nie za dużo ! i dodać posiekany lub zmiażdżony kminek. Przełożyć do garnka z cebulą i dusić pod przykryciem. Dolać bulion może być z drobiu w proszku winiary.
Gdy mięso zaczyna mięknąć dodać pokrojone w kostkę 3 ziemniaki i 2 marchewki uprzednio przesmażone na patelni. Po 10 minutach 3 -4 zielone papryki pokrojone w kostkę również przesmażone i puszkę posiekanych pomidorów pellati. Mogą być świeże pomidory bez skórek, ale wtedy dodać razem z ziemniakami i marchewką.
Dosmaczać ostrą papryką w proszki i świeżo zmielonym pieprzem. Bulionu nie może być za dużo. Zupa powinna być gęsta. Najlepsza jest następnego dnia. Jak lubisz ostrą dorzuć razem z ziemniakami 1 czuszkę, na koniec wyciągnij ją z zupy