.

niedziela, 22 marca 2009

Kotlet schabowy po chłopsku



Kotlet schabowy po chłopsku. Jest to tak proste danie, które właściwie może zrobić każdy i na pewno nie raz każdy z nas smażył sobie kotlet schabowy panierowany. Najlepszy jest do tego kotlet ze schaby środkowego z kością, wagi ok. 180 g. Jest to bądź co bądź kotlet dla mężczyzny, czyli dla chłopa. Oprócz tego potrzebujemy 1-2 plastry wędzonego boczku, 3 duże plasterki ogórka kiszonego i ½ cebuli pokrojonej w grube plasterki, pieprz świeżo zmielony, sól no i oczywiście do panierowania mąka, jajko i bułka tarta. Do smażenia smalec, nie ma lepszego tłuszczu do kotletów. Potrzebujemy również najlepiej dwóch patelni. Rozbijamy kotlet i panierujemy – mąka, rozbełtane osolone jajko i bułka tarta. Bułkę tartą dobrze dociskamy ręką do kotleta, po to żeby dobrze trzymał. Niektórzy kucharze w tym celu do mąki pszennej dodają mąkę ziemniaczaną. Na patelniach rozgrzewamy smalec, musi być dobrze rozgrzany. Nie ma nic gorszego jak smażyć kotlet panierowany na nie rozgrzanym tłuszczu, który wsiąknie w bułkę tartą. Na jednej patelni smażymy kotlet, a na drugiej boczek do którego po chwili dodajemy cebulę i pokrojony ogórek kiszony. Na usmażony kotlet układamy boczek, cebulę i ogórek. Smacznego. PS. Ten dodatek boczku, ogórka i cebuli został podpowiedziany mi przez mojego bossa właściciela pabu-restauracji Gospoda w Reading w Anglii.Jedno jest pewne jak ktoś będzie w Reading - tam naprawdę podają najlepsze polskie jedzenie, a porcje są ogromne.