.

piątek, 17 kwietnia 2009

Makrela wędzona na gorąco


Składniki:
1 wędzona makrela
Ogórek słodko - kwaśny ze słoika, pokrojony w talarki
3 plasterki wędzonego boczku

Wędzoną makrelę nacinamy do końca ogona i delikatnie wyjmujemy kręgosłup i ości. W miejsce kręgosłupa wkładamy ogórki słodko kwaśne pokrojone w talarki (mogą być kiszone ,kwaszone jakie kto lubi).Całość zawijamy w plasterki wędzonego boczku, spinamy wykałaczkami żeby wszystko się trzymało i wkładamy na 15 minut do bardzo nagrzanego piekarnika. Najlepiej zapiekać położoną w szklanym lekko nasmarowanym oliwą naczyniu. Ja zapiekam postawioną na brzuchu a nie na boku, w ten sposób zapieka się szybciej i po wyjęciu z piekarnika wygląda ładnie. Podajemy z pieczonym ziemniakiem albo bagietką. Oczywiście przed podaniem wyjmujemy wykałaczki. PS. Na zdjęciu jest pikling a nie makrela na gorącu. Jak zrobię makrelę z pieca , to zamienię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz