.

czwartek, 30 kwietnia 2009

Jambalaya


Jest ładna pogoda i bardzo lubię spożywać obiady na tarasie. Jambalaya to takie danie jak ja nazywam misz-masz. Mieszasz i masz. Nie jest za ciężkie, każdy może nałożyć ile chce. Jest smaczne.

Składniki:
1 szklanka ryżu, który należy zeszklić na patelni, czyli na patelnię najlepiej teflonową nalewamy 1 łyżkę oleju i jak się olej nagrzeje wsypujemy suchy ryż i mieszając doprowadzamy do jego zeszklenia.

20 dkg kiełbasy np. śląska, brocka
20 dkg chudego wędzonego boczku
2 piersi z kurczaka
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
3-4 łodygi selera naciowego
1 duża cebula
½ - 1 litra bulionu z drobiu
Liść laurowy
1 łyżeczka curry
Sól, pieprz
Olej do smażenia

Papryki i cebulę pokroić w kostkę, seler w pół plasterki. Kiełbasę w pół plasterki, boczek w paski, mięso kurczaka w kawałki.

Olej rozgrzać na patelni, dodać pokrojone na kawałki mięso kurczaka i cebulę. Smażyć aż się zarumienią. Dodać boczek i kiełbasę, następnie papryki i seler, cały czas mieszając i zeszklony ryż. Chwilę jeszcze smażyć i zalać częścią bulionu. Dodać liść laurowy, sól, pieprz i curry . dokładnie wymieszać . Gotować pod przykryciem 20 minut. Co pewien czas zamieszać. Ilość dodanego bulionu zależy głównie od ryżu który go wchłonie. Danie nie może pływać w bulionie. Powinno być suche a zarazem soczyste. Jeżeli ktoś nie lubi curry, może dodać szafran lub kurkumę.

1 komentarz: