.

wtorek, 17 marca 2009

Smalec Sfinksa


Może i niezdrowy, ale przeważnie tak jest ,że to, co niezdrowe. smakuje najbardziej.


Składniki:

70 dkg. tłustego wędzonego (nie parzonego) boczku
60 dkg słoniny
3 cebule
4 ząbki czosnku
10 dkg. suszonych śliwek kalifornijskich
2 jabłka ( kwaskowe)
10 ziaren jałowca
po 1 łyżeczce majeranek i tymianek
50 ml. wódki żubrówki
grubo mielony pieprz
sól

Sposób wykonania :
Boczek i słoninę lekko zamrozić, pokroić w kostkę i zmielić na grubym sicie. Włożyć do rondla o grubym dnie, topić na bardzo małym ogniu, nie dopuszczając do zarumienienia. Kiedy tłuszcz się wytopi dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć do lekkiego ze złocenia. Dodać utarte na tarce z grubymi oczkami jabłka, pokrojone w paski śliwki, posiekany czosnek i przyprawy. Smażyć jeszcze na małym ogniu 10 minut, wlać wódkę i wymieszać. Gdy trochę ostygnie przelać do kamiennego garnka. Od czasu do czasu lekko wymieszać, tak by śliwki nie osiadły na dnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz